2010-02-10

Samme gamle...

Warner Music har fått det for seg at Spotify er en type tjeneste de ikke har tro på.  Det er verre enn som så.  Iføge BBC skal et eller anet snakkehode ved navn Edgar Bronfman Jr.  hos Warner ha ytret at dette ikke er "positivt for industrien".

I gamle dager betalte plateselskaper penger under bordet for å få radiostasjonene til å snurre platene deres.  Jeg kan ikke tenke meg at det har endret seg så veldig mye -- ingen skal fortelle meg at det uvanlig høye innholdet av søplete musikk på radio skyldes at radiostasjonene saumfarer gatene for å finne mennesker med utsøkt dårlig smak.  Jeg kan heller ikke tenke meg at de par-tre sporene de klarer å klemme inn mellom all reality-søpla på MTV har havnet der utelukkende basert på kvalitetsvurderinger av sminkede menn med uteliggerhår.

Jeg antar det er greiere for dem slik.  Bissnissnissene. De vil ha et passivt lyttende publikum og greie forretningsmodeller det ble undervist i på skolen.  Best sånn.  Det er en plage i baken når folk begynner å tulle med forretningsmodeller og man kanskje risikerer å måtte tenke.  Sånt spiser tid -- tid som kunne vært anvendt til å døse i en ørelappstol på en herreklubb i London mens sigaren truer med å falle ut av hånden og ned på de dyre persiske teppene.

I min naivitet trodde jeg disse folkene skjønte hype.  Spesielt når hype går over i behagelig normalitet -- slik det har skjedd for Spotify.

Jeg har ikke lyttet regelmessig til radio på mange år.  Selv om stereoanlegget på kjøkkenet har en radio, så har den vel aldri vært prøvd.  På kjøkkenet kjører vi podcasts eller Spotify -- begge fra en iPod touch.  Ikke ser jeg musikk på TV heller.  Jeg aner ikke om MTV inngår i kanaltilbudet på kabelanlegget.  Sist jeg oppdaget MTV fjernet jeg det fra kanallisten.


Hvorvidt mine vaner for å konsumere musikk er typiske vet jeg ikke.   For mitt vedkommende kunne de like gjerne satt fyr på pengene de sniker under døra hos radiostasjonene.

Hver eneste gang jeg leser et intervju med en eller annen nisse i et plateselskap babler de om planer de har for digital distribusjon.   Hver gang noen prøver å faktisk lage en konsumentvennlig tjeneste for å distribuere musikk er de selvsamme nissene på pletten for å pisse på tjenesten.  Til og med Steve Jobs må jævles med disse nekene fra tid til annen.  De vil aller helst lage noe selv.  Enda vi i dag vet, hinsides enhver tvil, at de ikke er kapable til å lage noe som helst som brukere gidder å se to ganger på.


Man skal være særdeles treg for å ikke innse at Spotify har potensiale.  Spotify fungerer og hvis man skal få til noe bør man starte med det som virker og så spørre seg selv hvordan man kan berike og forbedre det.  Jeg mistenker at Warner Music ikke har brukt overvettes mye energi på dette.  De har antagelig kvernet noen tall, kommet frem til at Spotify ikke fører til at pengene umiddelbart velter inn og konkludert med at dette ikke fungerer.

Jeg vil tippe de ser på alle gratisabonnementene som tapte inntekter når de i virkeligheten burde se på dem som en god erstatning for betalt rotasjon på radio og TV.   Jeg vil tippe de ikke skjønner at det er uendelig mye mer verdt å kunne se eksakt hva folk hører på og når -- sammenlignet med den blinde teppebombingen på radio og TV.  Jeg vil tippe de tror at musikkindustrien skal leve av å selge plater eller enkeltspor uten å ha noe annet å tilby.

Kanskje det hadde vært enklere om Spotify bare sendte dem en diger regning for "promotering av produkt" slik at Bronfman junior og Bronfman senior heller kunne tilbrakt mer tid sammen med å lage sprit.

No comments:

Post a Comment