2010-07-16

Politikere på ville veier.

Avisene kan berette at mobilen til hun jentesmurfen i FrP (Hanekamhaug) kom på avveie.  Såvidt jeg har forstått ble mobilen levert inn til Stortingets IT-avdeling for reparasjon, og så levert ut igjen til en annen stortingsrepresentant uten at innholdet på mobilen ble fjernet.  Det er også blitt påstått at det ikke er første gangen dette skjer.

Senest i dag ytret Bjørn Jarle Røberg-Larsen følgende:
@dagbnor Jeg tror kunnskapen om sikkerhetsrisiko knyttet til elektronisk informasjon er generelt høy hos rikspolitikerne #DLD
La det være sagt med en gang:  jeg finner det beundringsverdig at Røberg-Larsen har påtatt seg den utakknemmelige jobben som Arbeiderpartiets offisielle prügelknabe i debatten rundt Datalagringsdirektivet på ulike dovegger rundt omkring på den sosiale webben.

Det skal mot til for å forsvare et så åpenbart politisk venstrehåndsarbeide overfor en hær med aspergerske propellhoder.  La oss håpe at Partiet belønner ham med noe annet enn en uriaspost i Jernbaneverket, eller tilsvarende ydmykelse, på hans eldre dager.

Det er to ting jeg gjerne vil påpeke her:
  1. IT-avdelingen i Stortinget er antagelig representativ for nivået av sikkerhetsbevissthet vi kan forvente i det offentlige.
  2. Hanekamhaug er rikspolitiker.  Hun leverte fra seg en mobiltelefon med privat innhold.
Om noe skulle man egentlig kunne forvente at IT-avdelingen ved Stortinget var litt mer bevisst på sikkerhet enn en gjennomsnittlig IT-avdeling.  Jeg vil helst ikke tenke på hva annet de klarer å rote til om dette var noe annet enn en glipp.  Men slike grunnleggende glipper skjer altså.  Og, etter sigende, har de skjedd mer enn denne ene gangen.

Her passer det fint å gjenta noe jeg har sagt før:  datalekkasjer er for alltid.  Bare én liten glipp som fører til at sensitive data lekker ut, og du kan aldri få tannkremen inn i tuben igjen.  Noen som husker sirkuset da Saera Khan sin mobilregning fikk bønnetellerne til å sette kaffen i halsen?  Og de sekundære effektene av at en rikspolitiker er tilbøyelig til hokus-pokus?  Hvem vil noensinne ta henne alvorlig igjen?

Tør vedde på det finnes privattelefoner på tinget som har langt mer interessante historier å fortelle.

Ad punkt 2 så tror jeg ikke Hanekamhaug er hverken mer eller mindre sikkerhetsbevisst enn andre stortingspolitikere.  Men hun gav altså fra seg en mobiltelefon uten å slette innholdet.  Og enten fulgte hun ikke opp saken med klare instruksjoner om at innholdet skulle sikres, eller så ble disse anvisningene ikke fulgt av IT-avdelingen.

Kall meg gjerne paranoid, men jeg har aldri i hele mitt liv gitt fra meg en mobil eller noen datamaskin uten først å sørge for at innholdet på den ble slettet.  Grundig. Jeg skal ikke kjede dere med detaljene i hvordan jeg jeg fjerner eventuelle data eller hvorfor, men jeg gjør altså det.  Og det bør enhver halvveis sikkerhetsbevisst bruker også gjøre.  (Hvis du trenger råd om hvordan du destruerer data så ta gjerne en prat med en kompis av meg som har litt greie på disse tingene.  Hils fra meg)

Hvis du gir fra deg en maskin som du har brukt til å browse webben er du nesten garantert at disken inneholder små gullklumper med data som i feil hender kan være svært ubehagelige.  Som f.eks passord-cachen i browseren din.  Et så personlig hjelpemiddel som en mobiltelefon vil som oftest også inneholde mye sensitiv informasjon som kan brukes som en enterhake for å nøste opp i ting du helst ikke vil tenke på.

Jeg mener at episoden med Hanekamhaugs mobiltelefon etter objektive mål demonstrerer at det er grunn til å stille spørsmålstegn om rikspolitikeres kunnskap om sikkerhetsrisiko knyttet til elektronisk informasjon.  Spesielt ettersom det antydes at dette ikke er første gang dette skjer.

Politikere må få tro hva de vil, men tillat meg å være skeptisk når de later som om det vet eller har relevant kompetanse.  De gjetter.  De håper.  De støtter seg på andre som vet.  Eller sier de vet.  Og akkurat nå virker det som om endel rikspolitikere får katastrofalt dårlige råd eller lytter for mye til parter som har en agenda som er i strid med prinsippene for et vettugt liberalt demokrati.

Åh, jeg glemte det nesten:  Forøvrig mener jeg at Storberget bør søke avskjed fra stillingen som Justisminister fordi han har uttrykt holdninger som ikke er forenelige med det ansvaret som hviler på denne stillingen i et demokrati.  Viktig å huske å synge refrenget. ;-)

No comments:

Post a Comment