2010-09-04

Hverdagsfascister.

For endel år siden lærte jeg et nytt ord: "hverdagsfascist".  Det er et ganske anvendelig ord.  Ikke for brysk, men heller ikke for tamt og tannløst.

I Dagens Næringsliv i dag kan man lese at Tolldirektør Bjørn Røse vil plassere ut mikrofoner i veikanten for å knipe disse samfunnsundergravende menneskene som trimmer kjøretøyene sine og, eventuelt, lar være å betale avgift.  Her skal det lyttes, fanges og bøtelegges.

Nå skal man egentlig ikke angripe person, men holde seg til sak.  Dette er dog en type utspill der det er legitimt å spørre "hva gikk egentlig galt med denne personen"?  Hvilken sørgelig personlig tragedie er det som får mennesker som burde vite bedre til å fremstå med fullt navn og bilde som en hinsides normal fornuft nidkjær byråkrat av verste sort?  Hvor i livet gikk det så galt at Tolldirektøren på ramme alvor får seg til å lufte kikkerfantasiene sine i en riksdekkende avis uten noen åpenbar blygsel?

Jeg må innrømme at jeg sliter litt med å bestemme meg for om man burde gi DN en smekk for å ikke ha fulgt Vær Varsom-plakaten eller belønne dem for å dokumentere at vi har usunne elementer i tollvesenet hvis stilling kanskje burde vært vurdert.  Det er jo pressens oppgave å beskytte mennesker som ikke vet bedre mot seg selv.  På den annen side er det jo også pressens oppgave å varsle om når det må ryddes litt i rekkene i det offentlige.

Jeg er ikke så sikker på om jeg setter pris på at mine skattekroner skal benyttes til å betale lønnen til mennesker som huser vrangforestillinger om at vi befinner oss i DDR.

No comments:

Post a Comment