2011-01-17

Man forhandler ikke om grunnprinsipper.

Det spøkes ofte med at politikere ikke representerer noen andre enn seg selv, eller til nød den prosessen de er en del av -- at politikere flest hverken har ryggrad eller prinsipper og at noen av dem for lengst har mistet av syne hva som er viktig i et samfunn.

I en litt merkelig symmetri går vi rundt og later som om dette er folk vi har valgt og at man ikke havner på tinget uten støtte i folket.  Det er bare delvis sant.  Den gjennomsnittlige velger ser kanskje en og annen politisk debatt på TV under valgkampen, og stemmer ut ifra den ene eller den andre gallionsfigurens opptreden på TV.  Jeg tipper at de færreste velgere kan navngi samtlige stortingsrepresentanter fra sitt fylke.

Vi har ikke valgt disse folkene.  De har albuet seg inn.  I beste fall har vi avgitt vår stemme til et par gallionsfigurer i en popularitetskonkurranse -- og så har trynefaktorer og brunhetsgrad på neser avgjort hvem som får sitteplass og hvem som bare får ståplass på gangen.

Datalagringsdirektivet er en sånn sak der politikere settes på prøve --  der vi som samfunn settes på prøve i vår evne til å ta beslutninger av viktig prinsippiell betydning for hvordan vi definerer ord som "demokrati" og "rettsstat".

At man må ta slike beslutninger av og til er uunngåelig i et demokrati.  Det gjør meg bare så trist at vi skal være så dårlig rustet med prinsippløse hestehandlere nå som dette viktige spørsmålet skal avgjøres.   Det virker ikke som om politikere flest, eller for den saks skyld befolkningen, forstår at dette er nettopp en av disse beslutningene som virkelig er definerende for hvem vi er.  At dette er et avgjørende punkt i vårt demokratis historie.

Jeg må si jeg har mer respekt for Arbeiderpartiet enn Høyre i denne saken:  I det minste er Ap konsekvente i sin higen etter avdemokratisering og det å finne tilbake til sine paranoide, kontrollkåte røtter.

Det er ikke tillitvekkende når politikere ikke klarer å kjenne igjen en prinsippsak og opptre deretter.

Hvis Høyre skal kjøre en "appeasement"-linje har de ugjenkallelig demonstrert at de er et tulleparti og de fortjener ikke å bli tatt alvorlig.

Man forhandler ikke om grunnprinsipper.

No comments:

Post a Comment