2013-02-05

Fremtiden er lys, men er den lys nok?

Som finansminister i Norge har man ingen grunn til å være selvtilfreds.  Enhver idiot kan være finansminister når man har et hull i Nordsjøen som det spruter penger opp av.  Flere hull faktisk.  I ytterste konsekvens betyr det også at regjeringen og statsministeren har et visst spillerom det ikke er deres europeiske kolleger forunt.

Faktisk har hele Norge et pusterom.  Og jeg tror det gjør oss litt late.  Vi har ingen grunn til å piske oss selv til å bli et produktivt folkeferd.  Vi er ikke så verst smarte -- men vi har håpløse forbilder og vi får nesten ikke til noenting i forhold til hvor smarte vi angivelig er.

Generasjonen til mine foreldre var en gjeng bortskjemte sutrepaver.  Skjermet av generasjonen som kom før dem ble de prinsippløse og ryggradsløse som politikere -- og late, egoistiske arbeidstagere som var opptatt av ferie og å få pensjonert seg så fort som mulig.  De gjør ikke dette av ondskap.  De bare tar velferdsstaten for gitt.

Min generasjon er den naive og uheldige generasjonen.   Prinsippløse er vi også.  Til dels så prinsippløse at det er vondt å tenke på.  Vi tror folk vil oss vel, vi tror ting ordner seg og vi kommer til å bli de første til å oppleve Norge etter at baby-boomerne har utarmet sosialbudsjett som den første av flere svermer med gresshopper som periodisk vil trekke Norge ned på knærne. 

Min generasjon, og mine foreldres generasjon, kjørte Norge i dass.  Men det er så vanskelig å se at vi har problemer når gevinstene fra naturressurslotteriet ennå gjør livet enkelt og behagelig og vi til stadighet dukker opp i disse nasjonalmasturbasjonslistene over "beste steder å leve".  Det er en forbannelse.  Det gir lederne våre feil fokus.

Når jeg snakker med studenter i dag så slår det meg at de er mye smartere enn vi var. Det er betraktelig færre pappagutter med stiv krage som stinker øl.  De stiller intelligente spørsmål.  De verdsetter kreativitet.  De spør ikke om lønnsnivået.  (Eller i alle fall spør de ikke meg om sånt).

Men vil de lykkes i å transformere Norge til et land der vi lager ting av verdi istedenfor å dyrke forbilder som ikke kan lære oss noe som helst?  Northug, Røkke, Fredriksen og Stordalen er ekstremt dårlige forbilder.   Men det er disse forbildene avisene vil ha oss til å dyrke.

Sport og grådighet. 

Min generasjon mislykkes.  Lykkes generasjonen som kommer etter oss?  Jeg tror de har sunnere holdninger i alle fall.

3 comments:

 1. Du er inne på noe vesentlig her....

  ReplyDelete

 2. Holdningene til hver generasjon farges av samtiden og forholdene de vokste opp under. For tre generasjoner siden, så jobbet ikke folk i skya - de jobbet under den. Norge var da ikke et spesielt rikt land.

  Hver generasjons feilgrep og etterlatenskaper danner grunnlaget for neste generasjons frykt og motreaksjoner Jeg kan forstå at de som kom ut av fattigdom og krig var opptatt av å skape likhet, trygget og gode pensjonsordninger for seg selv . De tok den bare litt langt ut.

  De sørget for at det ble bygget billige og prisregulerte boliger - til seg selv.
  De laget skatteregler som resulterte i negativ realrente - for seg selv.
  De laget fete pensjonsordninger - til seg selv
  De bygget opp landet - for seg selv.
  Deretter produserte de mengder av barn. Noen måtte jo være igjen for å betale pensjonsordningene, om ikke annet. (Ironisk nok, så er det generasjonene etter som får pepper for å ta opp for store lån, samt leve på kreditt.)
  De bygget til slutt opp skolevesenet. Emner som samfunnskritikk, samt forskjellen mellom kausalitet og samvariasjon inngikk ikke i læreplanen.

  De nå ganske kjappe med å ta æren for at norge nå er "verdens beste land å bo i", og jeg forstår dem godt. Jeg tror de har det ganske bra.

  Oljen har gjort oss selvgode, og det faktum at vi kontinuerlig har blitt rævkjørt av forrige generasjon når det gjelder lovgivning, skatt- og pensjonsordninger kan vi bare skylde oss selv for. Ingen gadd å sette seg inn i problemstillingene, og om vi hadde luktet lunta, så hadde ingen giddet å protestere. Det var jo sport på TV, og vi har blitt oppdrat til å mene at sport go fysisk fostring er viktig. De påfølgende generasjonene har blitt indoktrinert til å knytte Identiteten og selvfølelsen sin til hva som skjer i skiløypa, og bildet av de som bygget landet. Ikke hva de selv måtte prestere. Hvis de gjør så mye som en liten bevegelse utenfor normen, så blir de brandet med akronymer eller etiketter som "Generasjon X". Deretter blir de analysert i en slik grad at de raskt er tilbake i folden.

  Heldigvis, så er det vår generasjon som setter dagsorden for eldreomsorg og regler for formueskatt i neste runde.


  PS. At hver generasjon, frem til nå, har blitt smartere kan vel tilskrives alt fra bedre ernæring & helsevesen til epigenetikk. Etter litt nysgjerrig googling, så registrerer jeg likevel til min forferdelse at det er indikasjoner på at denne effekten later til å flate ut, eller reverseres. Resultatene av intelligenstester av norske soldater peaket faktisk rundt 1990 ! (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160289604000522). Inntil det motsatte er bevist, så er vi fremdeles smartere enn kidsa ;)

  ReplyDelete
 3. Ja, jeg var på sesjon i 1990. Sorry ;)

  ReplyDelete